Betallösningar - En Guide
För att ditt företag ska kunna ta betalt med kort behöver du två saker: En kortterminal och ett inlösenavtal.
Vissa företag erbjuder kortterminal och inlösenavtal i ett paket (såsom Zettle och BABS Paylink), medan andra erbjuder de två tjänsterna fristående från varandra.
Företag som erbjuder inlösenavtal kallas inlösare, kortinlösare eller kortinlösande bank.
De ser till att pengarna förflyttas från kundens konto till ditt företagskonto när en kortbetalning gjorts. För tjänsten debiteras en transaktionsavgift, som vanligtvis innehåller en procentandel av kortvolymen samt en fast kostnad per transaktion.
Kortterminaler kan både hyras och köpas. I Sverige finns det många olika inlösare och kortterminal-leverantörer att välja mellan.
Betalvalet.se har observerat att många företagare har svårt att få grepp om marknaden för betaltjänster i Norden. Med många olika aktörer, krångliga avtal och brist på information ute på nätet.
Om man inte vet vad man bör titta efter kan det vara lätt att missa en chans spara på kostnaderna och hitta ett bättre kortinlösenavtal till sitt företag. Just därför har vi skapat Betalvalets guide till betallösningar.
På den här sidan har vi samlat all information du behöver om samtliga aktörer på marknaden, samt gjort en jämförelse på deras tjänster för att du så enkelt som möjligt ska kunna skapa dig en egen uppfattning om de olika leverantörernas servicenivåer, priser och tillgänglighet.
Hitta rätt betallösning för ditt företag!
Vilka kortinlösare och kortinlösande banker finns i Sverige?
På den svenska marknaden finns fem olika kortinlösare:
- Handelsbanken
- Swedbank/Swedbank Pay
- Bambora
- Nets/Teller
- Elavon
Det finns även andra aktörer, som Zettle by PayPal (f.d. iZettle), men de har inte tagits med eftersom de inte är regelrätta inlösare, utan arbetar som återförsäljare åt någon eller några av de fem aktörerna ovan.
Vilka kortterminalsleverantörer finns det i Sverige?
På den svenska marknaden finns fyra (eller tre beroende på hur man ser på det) olika kortterminalsleverantörer:
- Swedbank Pay/BABS (m.h.a. Verifone)
- Bambora
- Nets/Teller
- WestPay/Westint/West
Vad ska man tänka på när man tecknar avtal för betallösning?
De flesta inlösare och kortterminalsleverantörer skiljer sig inte nämnvärt från varandra i sitt sätt att hantera kortbetalningar.
När det kommer till kortterminaler kan man välja mellan fristående och kassakopplad, och trådlös och stationär.
Gällande kortinlösen är det svårare att säga vad skillnaderna är, eftersom det som sagt inte skiljer så mycket i hur de olika aktörerna hanterar betalningar.
Däremot kan kringtjänster och framförallt pris och kostnad skilja sig mycket. Nedan förklarar vi närmare vad man ska tänka på inför val av betallösning.
- Kundtjänst - Öppettider, hur snabbt man får svar samt språk
- Rapporteringsplatform - Hur enkelt är det att få rapporter göra avstämning för bokföring?
- Tillkommande avgifter - vad ingår och vad tillkommer?
Jämför pris på betallösningar
Hur skiljer sig betallösningarna från varandra?
Kundtjänst
När det kommer till kundtjänst finns det huvudsakligen tre viktiga faktorer; Språk, öppettider och svarstid.
Bland de kortinlösande aktörerna, erbjuder Bambora, Handelsbanken och Swedbank Pay garanterat svensktalande support. Hos Elavon och Nets kan supportsvar även vara på ett annat nordiskt språk, eller engelska.
Handelsbanken och Elavon har öppet sin support dygnet runt, året runt. Swedbank Pay och Bambora har öppet 08-20 på vardagar. På helger har Swedbank Pay öppet 9-19 och Bambora har öppet på lördagar 10-14.
Nets har support 08-17 på vardagar, men för de kunder som betalar extra för “Trygghetspaket Premium” erbjuds 24/7-support.
Verifone har öppet 08.30-20 på vardagar och 10-14 på lördagar som standard. Om man betalar extra för “Support+” får man tillgång till support fram till 22 på vardagar, 18 på lördagar och även 11-16 på söndagar.
Svarstid är något vissa av leverantörerna mäter. Bambora marknadsför en genomsnittlig svarstid på 60 sekunder.
Rapportering
Rapporterna är det som är den vanligaste och mest använda kontaktpunkten som man har till kortinlösaren.
Samtliga inlösare bortsett från Handelsbanken har dedikerade rapportverktyg där man kan logga in, se försäljningsrapporter och ta ut rapporter i olika format. Nets lösning, Merchant Portal har dock en s.k. freemium-modell, där man behöver en premiumlösning för att kunna ladda ner rapporter. Handelsbanken har enbart manuell rapporthantering och skickar vanligtvis rapporter via email eller traditionell post.
Tillkommande avgifter
- Kostnader för rapporteringsverktyg, det vill säga att man får tillgång till försäljningsrapporter, statistik och vilka avgifter som debiterats.
- Flervaluta, det vill säga att dina kunder kan betala i sin hemvaluta och inte bara i svenska kronor.
- Support utöver kontorstid, det vill säga att det finns en telefonsupport tillgänglig före 09 och efter 17 på vardagar, samt helger.
- Verifone: Utökade telefontider, s.k. Support+ ingår i Premium och PremiumPlus-paketen, som kostar 150kr resp. 310kr extra per månad jämfört med baspaketet.
Vår slutsats?
Det är upp till dig att värdera vad som är viktigt för ditt företag. Om du inte behöver någon av “premiumtjänsterna” som utökad support, flervaluta eller enklare rapportering kan du enkelt välja den billigaste betallösningen. Annars är det bra att matcha dina behov med leverantör, och sedan använda Betalvalets tjänst för att säkerställa att du får det lägsta priset hos den valda leverantören. Hos oss jämför du kostnaden från Sveriges samtliga betallösningar och väljer det bästa erbjudandet för ditt företag.