Billigare Kortbetalning Med Billigare Betallösning
Vad innebär en kortbetalning?
Kortbetalning är den transaktion som sker mellan mellan företag och kund.
För svenskar är kortbetalningar en självklarhet. Därför har de allra flesta företag och butiker också sett till att de har möjligheten att ta betalt med kort.
Varje transaktion innebär en kostnad för företagen, dock betyder detta inte att man bör sluta ta emot kortbetalningar.
Däremot bör småföretagare och butiker se till att ha ett så billigt kortavtal som möjligt.
Hur mycket betalar ditt företag för kortbetalningar?
Vad är egentligen en rimlig avgift att betala för att ta emot kortbetalningar?
Många företag erbjuds kortavtal i samband med beställning av kortterminaler eller kassasystem. Andra får erbjudanden från sin företagsbank. Dessa avtal är ofta dyrare än de behöver vara och i många fall skulle företag kunna sänka sina kortavgifter genom att byta till ett bättre avtal.
Men, eftersom många företag tycker att det är svårt att veta hur mycket de bör betala för sitt kortinlösen, innebär det ofta en att man hamnar i en dålig förhandlingsposition med de kortinlösande betaltjänstleverantörerna. Denna brist på transparens gynnar kortinlösarna som årligen tjänar miljarder på att ta ut höga avgifter för kortbetalnignar.
Avtalen är även ofta komplicerade, med olika avgifter för olika korttyper med en blandning av rörliga och fasta kostnader. Nedan går vi igenom vilka aktörer som finns på den svenska marknaden och ditt företag får det bästa priset.
Jämför och hitta rätt betallösning för ditt förtag
I Sverige finns det primärt fem kortinlösare:
- Nets
- Handelsbanken
- Bambora
- Babs Paylink/Swedbank Pay
- Elavon
Kortavgifter
Transaktionsavgifter för kortbetalning består ofta av två delar:
- En rörlig kostnad bestående av en procentsats av transaktionsvolymen.
- En fast kostnad per transaktion.
Dessutom är avgifter ofta olika för bankkort, kreditkort, utomeuropeiska kort och företagskort. Låga kortavgifter innebär oftast stora besparingar för ditt företag.
Räkneexempel
Ett enkelt exempel skulle kunna se ut så här:
En butik säljer en vara för 100 kronor.
Handlaren betalar 1% på transaktionsvolymen och 50 öre per transaktion. I det här fallet skulle den totala kostnaden för kortbetalningen vara 1,50 kronor.
Att betala 1,50 kronor för en kortbetalning på 100 kr kanske inte låter så högt, men den totala kostnaden för alla transaktioner under ett år kan bli högre än man tror.
Om företaget i exemplet ovan har en årlig kortomsättning på två miljoner kronor, skulle de totala kortavgifterna uppgå till runt 30 000 kronor, vilket motsvarar en stor del av de flesta företags årliga vinst med liknande omsättning.
Se hur stor del av årsvinsten som äts upp av kortavgifter baserat på kostanden hos företaget i exemplet. Hur hög vinstmarginal har ditt företag?
Många småföretag betalar alldeles för höga kortavgifter och kan ofta sänka sina kostnader med upp till 40% vid omförhandling av sitt avtal.
Alla bolag som tar emot kortbetalningar bör därför att se till att man har ett konkurrenskraftigt avtal. Se hur mycket bolaget i exemplet ökar sin vinst genom att sänka sina kortavgifter med 40%.
Hur omförhandlar jag mitt kortavtal?
Det är tyvärr svårt, tidsödande och ofta förvirrande att själv omförhandla sina avtal med de olika aktörerna.
Med fasta och rörliga avgifter, olika avgifter för olika korttyper, komplicerade kalkyler, samt förhandlingar som oftast sker över telefon eller via e-post, kan det snabbt bli frustrerande att hitta den bästa betallösningen för sitt företag.
Det är just därför vi startade Betalvalet.se. Som oberoende aktör hjälper vi företag med just detta.
Vi har samlat alla leverantörer under ett tak, som får ge bud på dig som kund baserat på din senaste månadsfaktura, från din nuvarande kortinlösare.
Vi visar dig exakt hur mycket du sparar på ett byte och på så vis kan du vara säker på att du får marknadens bästa avtal för ditt bolag.
För dig som startar nytt bolag förhandlar vi även fram konkurrenskraftiga nykundserbjudanden.
Ta reda på hur mycket du kan öka lönsamheten i ditt bolag - tjänsten det är helt gratis och tar bara två minuter!
Sänk ditt företags kortkostnander med upp till 40%
Får företag ta ut en avgift för kortbetalningar?
Det enkla svaret är nej. Enligt svensk lag får företag inte ta ut en avgift för köp genomförda via debit- eller kreditkort. Säljföretaget måste stå för hela kostnaden för kortbetalningen själva.
Det finns dock två undantag värda att nämna: Företagskort och alternativa kortnätverk (ex: American Express och Diners Club) kan i vissa fall vara undantagna från denna regel. Det är också tillåtet att ta ut en administrationsavgift eller betalningsavgift om avgiften gäller för samtliga betalningsalternativ. Som företag är det därför exempelvis inte tillåtet att enbart ta ut en avgift för kortbetalningar. Om man väljer att ta ut en en sådan avgift är det viktigt att detta är tydligt kommunicerat till kunden. För detaljerad information kring regler rekommenderar vi vidare läsning på Konsumentverkets hemsida.