Hitta rätt kortläsare till lägst pris

Hur fungerar kortläsare?


En kortläsare är en liten dosa vars syfte är att läsa av kort och på så sätt möjliggöra kortbetalningar. Kortavläsningen kan ske på två sätt. 


Det vanligaste är att kunden stoppar in kortet i läsaren och skriver sin pin-kod. Dosan läser sedan av chippet på kortet och genomför korttransaktionen. 


Ett annat betalningssätt som har blivit alltmer vanligt är blipp eller s.k. kontaktlös betalning.


Det innebär att kunden håller sitt kort nära kortläsaren som läser av kortet utan att det behöver föras in i dosan. Detta är ett snabbt och smidigt sätt som fungerar utmärkt för betalningar under 400 kronor.


Vad kostar en kortläsare?


Priset för kortläsare kan märkbart skilja sig mellan olika aktörer, men i regel är kortläsare relativt billiga. 


Det man bör tänka på inför köp av kortläsare är framförallt sin verksamhets behov. En kortläsare passar ofta företag som endast tar emot ett fåtal kortbetalningar. Kostnaden för en enkel läsare är ofta lägre än en mer avancerad kort- eller betalterminal. 


Man bör dock se upp för vanliga fällor. Många leverantörer säljer sina dosor billigt men tar istället ut höga transaktionsavgifter. Kortavgifterna är ofta fasta och kan variera mellan en eller ett par kronor per transaktion.


Behöver du sällan ta betalt med kort kan det förhållandevis lägre priset för själva kortläsaren göra att avgifterna spelar mindre roll på kort sikt. 


Två billiga och populära kortläsare är:


  • iZettle


  • SumUp


Jämför kortavgifter och spara pengar

Jämför nu


Är kortläsare alltid billigare än betalterminaler?


Fördelarna med en kortläsare är att de är praktiska att bära med sig och enkelt kopplas till en mobiltelefon eller iPad via bluetooth. 


Nya modeller kan också hantera mobila betaltjänster såsom Swish, Google Pay och Apple Pay. En nackdel är att de ofta innebär högre transaktionsavgifter och därmed passar bäst för dig som sällan tar betalt med kort. 


Driver du däremot en butik eller restaurang och ofta tar betalt med kort är det istället en betalterminal du bör ha. 


Betalterminalen kopplas till ditt kassasystem eller kassaregister och förenklar redovisningen. Vid fler korttransaktioner innebär en betalterminal oftast också betydligt lägre pris per transaktion. 


Kortterminaler passar alltså dig som ofta tar betalt med kort och vill erbjuda dina kunder många olika betallösningar. 


Behöver jag ett inlösenavtal?


Kortläsare kräver sällan ett separat inlösenavtal då det nästan alltid ingår vid köp av läsare. Detta kan låta som en bra och enkel lösning vilket det också är för vissa företag. Nackdelen är att man ofta är operatörslåst till ett specifikt inlösenavtal som i regel är dyrare än avtalen för betalterminaler.


Väljer man istället betalterminal har man nästan alltid möjlighet att välja ett separat och konkurrenskraftigt inlösenavtal som är skräddarsytt för den typ av verksamhet man bedriver. Men även här finns det anledning att se upp. Ibland lockar företagen med billiga betalterminaler om man väljer ett tillhörande inlösenavtal.


För företag som dagligen tar betalt med kort innebär det nästan alltid lägre kostnader att använda en betalterminal och separat inlösenavtal men det gäller att välja rätt avtal.


Många leverantörer erbjuder paket med uthyrning av kortterminal och inlösenavtal. Priserna skiljer sig kraftigt mellan leverantörerna så det är viktigt att jämföra flera erbjudanden.


Jämför och hitta rätt betallösning för ditt företag

Jämför nu


Jämför pris på inlösenavtal hos Betalvalet


Betalvalet.se har förhandlat ner priser från Sveriges samtliga leverantörer av betalterminaler och inlösenavtal så att ditt företag inte behöver betala för mycket!


Med vår oberoende tjänst kan du jämföra erbjudanden från alla leverantörer och välja den bästa betallösningen till det lägsta priset. 


Vår tjänst är helt gratis och du ser exakt hur mycket pengar du skulle spara.


Testa du också, det tar bara 3 minuter!