Att Välja Rätt Kassaapparat: En Guide

Hur fungerar en kassaapparat eller ett kassaregister?


En kassaapparat eller ett kassaregister är en enkel apparat som räknar ihop priset på varor samt registrerar betalningar. 

Denna typ av butikskassa var vanligare förr i tiden då den primärt används för kontantbetalningar. Oftast är det inte möjligt att koppla en kortterminal till apparaten, men nuförtiden finns det modernare system som har kortlösningar integrerade. 

Idag är det inte kontantbetalande kunder som företagen försöker göra det enklare för, utan såklart de som vill ta betala med kort. 

Därför har de flesta företag idag ett så kallat kassasystem.


När behöver man en kassaapparat eller ett kassaregister?


Oftast används kassaapparater och kassaregister i mindre butiker, men det är inte ovanligt att stöta på en hos exempelvis restauranger och frisörer också. 

Vid exempelvis torghandel kan denna typ av apparat även vara vanligt förekommande. Detta beror till stor del på att kontantbetalningar är vanligare i dessa sammanhang. 

Eftersom moderna kassasystem ofta kräver el kan det också vara praktiskt använda en apparat som fungerar med utbytbart batteri. 


Vad kostar en kassaapparat eller ett kassaregister?


Kassaapparater och kassaregister finns i ett par olika prisklasser.

Vanligtvis kostar en kassaapparat eller ett kassaregister mellan 2 000-10 000 kronor. Enkla modeller kan till och med vara ännu billigare än så. Det finns också goda möjligheter att hyra en apparat. 

Att hyra kassaapparat eller kassaregister kostar ca 200-1 000 kronor per månad, beroende på modell. Då kostnaden för en enkelt kassasystem inte skiljer sig speciellt mycket rekommenderar vi oftast detta alternativ.


Vad är för skillnad mellan kassaapparat, kassasystem och kassaregister?


När man pratar om kassaapparat och kassaregister syftar man ofta på samma sak, men tekniskt sett är de två olika saker. 

Kassaregistret är det man tar betalt med, medan kassasystemet är datorn som registrerar försäljning och för statistik. Man kan också säga att ett kassasystem är en modernare variant på en kassaapparat. 

Kassasystem levereras ofta som ett paket och innehåller ofta allt från kvittoskrivare till kortterminaler. Det finns en mängd olika system och det är viktigt att välja det som passar just din verksamhet bäst. 

Är du osäker på vilket är bästa alternativet för dig är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vid dig!


Köpa eller hyra kassaapparat?


För dig som driver en året-runt-butik är det i vissa fall värt att köpa en kassaapparat. 

Trots att den initiala kostnaden är hög kan det vara billigare på långsikt. Det går också bra att hyra eller leasa en apparat. Denna lösning passar också bra för många butiker och restauranger. 

Vill du hyra eller leasa en kassaapparat får du räkna med att betala cirka 200 - 1000 kronor beroende på modell.

Om du bedriver säsongsbaserad försäljning eller bara vill kunna ta betalt vi ett fåtal tillfällen kan detta vara ett bra alternativ. 

Det går även bra betala ett fast belopp och hyra för ett enstaka tillfälle.


Vilka behöver kassaapparat eller kassaregister?


Alla verksamheter som säljer varor eller tjänster mot kontantbetalning måste enligt kassaregisterlagen som trädde i kraft den 1 januari 2010 ha en certifierad kassaapparat eller -register. 

Syftet med lagen är att försvåra skattefusk och penningtvätt. Lagen syftar på de föreskrifter som skatteverket har tagit fram som menar att en kassa i huvudsak består av två enheter. 

Den första är själva kassaregistret och den andra är en så kallad kontrollenhet. 

Kontrollenheten lagrar information om kvitton på ett säkert sätt och möjliggör för myndigheter att granska näringsidkares transaktioner. 


Behöver jag något mer än en kassaapparat eller ett kassaregister för att kunna ta betalt med kort?


Idag är det viktigt för företag att kunna erbjuda flera olika typer av betallösningar. Den vanligaste är betalning via kort. 

För att kunna ta betalt med kort behöver du utöver ett kassasystem även en kortterminal

Du måste även teckna ett så kallat inlösenavtal. Det finns flera svenska företag som säljer både terminaler och inlösenavtal. 

Exempel på kända aktörer är:


  • Bambora
  • Verifone
  • Elavon
  • Nets
  • Swish


Hitta rätt betallösning för ditt företag

Jämför nu


Även om kostanden för en korttransaktion kan verka liten eftersom det handlar om enstaka procent eller mindre, är kortavgifterna på årsbasis vanligtvis en relativt stor kostnad, speciellt om man jämför dem med årsvinsten. 

Om ditt företag har 5% vinstmarginal idag, och betalar 1,5-2% i kortavgifter i genomsnitt, kan en sänkning från 0,5-1% i kortavgift innebära att du ökar din årsvinst med 10-20%.

För att åstadkomma samma vinstökning genom ökad försäljning, skulle du behöva öka försäljningen med 10-20%.

Då priser kan skilja sig kraftigt mellan de olika aktörerna och man måste räkna med att förhandla om priserna är det viktigt att jämföra flera erbjudanden. 

Betalvalet.se jämför priser på terminaler och kortavtal. Vi har förhandlat ner priserna hos Sveriges största aktörer och ser till att du kan få det bästa avtalet till det lägsta priset. 

Vår tjänst är oberoende, kostnadsfri och vi har förhandlat bort bindningstiden i alla våra avtal. 

Testa själv och ta reda på hur mycket du kan spara på bara 3 minuter! 


Jämför kortavgifter och spara pengar

Jämför nu