Kortterminal - Jämför och hitta den bästa lösningen till det lägsta priset

Mobil eller stationär kortterminal?

Innan vi jämför priser på kortterminaler är det viktigt att ta reda på vilken typ av terminal som passar din verksamhet bäst. Det finns i huvudsak två olika typer av kortterminaler: Stationär och mobil. 

Stationära kortterminaler förekommer oftast i butiker och passar bäst för de företag som vill ta betalt av kund på ett ställe. 

Terminalen kopplas enkelt ihop med ett tillhörande kassasystem eller en kassadator, oftast genom en sladd från terminalen till kassan. Priset på stationära terminalen är ofta lägre än de mobila, då den tekniska lösningen är relativt enkel. 

Mobila kortterminaler ser man oftast på restauranger, eftersom man i många fall vill kunna genomföra kortbetalningar vid kundens bord. 

Många kan kommunicera med ett kassasystem eller en kassadator över 3G-nätet, wifi eller bluetooth. Mobila kortterminaler får man oftast betala ett högre pris för jämfört med stationära, eftersom mobila enheterna kräver en mer avancerad tekniklösning.


Hyra eller köpa kortterminal?


Det andra man bör tänka på är om man vill hyra eller köpa en kortterminal. 

Att hyra terminaler är vanligast och passar de flesta verksamheter. Priset man får betala per månad brukar vara överkomligt medan köp av en ny terminal kan vara kostsamt. Utöver detta brukar de som hyr terminaler få god service samt möjlighet att enkelt uppgradera när nya modeller släpps. 

De kan vara gynnsamt att köpa om man vet med sig att terminalen sällan kommer användas. Det är såklart onödigt att betala för en tjänst som man inte använder. 


Vilket är bäst, en billig kortterminal eller en kortläsare?


Bland de många olika kortterminaler och kortläsare att välja mellan kan både funktionalitet och pris kan skilja kraftigt. Det kan ofta vara svårt att veta vilken typ som passar just ens egen verksamhet. 

Det kan vara frestande att köpa den billigaste kortterminalen, men det är viktigt att veta vad man faktiskt köper. I vissa fall kan det billigaste valet också vara det bästa alternativet, men samtidigt kan terminalen med lägst pris i slutändan ibland innebära högre kostnader. 


När ska man köpa den billigaste kortterminalen?


Som sagt kan ibland det bästa alternativet också vara det billigaste. 

Driver du en liten verksamhet och tar emot ett fåtal kortbetalningar per månad är pris ska vara en viktig faktor i ditt köpbeslut. Driver du däremot en butik eller restaurang som tar emot många kortbetalningar spelar terminalens kvalitet och funktionalitet en viktig roll. 

Om terminalen plötsligt börjar krångla eller slutar fungera finns det även en risk att du tappar försäljning. Därför kan även kundservice vara en viktig del av beslutsunderlaget. 


Vilken prisklass på kortterminaler är bäst?


Det finns många billiga kortterminaler att välja bland, men för dig som bara tar emot ett fåtal kortbetalningar kan de enklaste terminalerna från iZettle eller Sumup vara fullt dugliga. 

Det är däremot viktigt att veta att många billiga terminaler inte tar betalt på samma sätt som andra terminalleverantörer. Istället för att ta ut en hyra, eller ett vinstbringande pris på terminalerna, tar de istället en hög avgift på transaktionerna, av kortomsättningen/kortvolymen.

Tar du emot många kortbetalningar kan detta alternativ snabbt bli många gånger dyrare än vad du sparat in på att välja den billigaste terminalen. 


Räkneexempel för en “billig kortterminal”


Ett café omsätter 1.200.000kr. Caféägaren väljer en kortläsare från iZettle, som kostar 199kr att köpa, istället för att hyra en terminal från exempelvis Bambora för 295kr per månad. Hos iZettle betalar caféägaren 1.85% i kortavgift

Den totala kostnaden för caféägaren blir då 22.399 kr det första året.

Hade caféägaren istället valt att hyra en kortterminal från Bambora, hade hyreskostnaden under året varit 3.540kr, och genom att använda Betalvalets jämförelsetjänst, betalar caféägaren istället i genomsnitt 0.95% i kortavgift

Totala kostnaden blir då 3.540kr + 11.400kr för kortavgifterna. Totalt, 14.940kr, en besparing på 7.459kr per år, eller ungefär 33%.

Därför kan det vara bra att blicka framåt. Tror du att ditt kortbetalningar kommer utgöra en stor del av din omsättning under det närmsta året? Om så är fallet kommer du spara många tusenlappar på att köpa en terminal av högre kvalité med möjlighet till ett förmånligt, separat inlösenavtal. 

Betalvalet.se specialiserar sig på att hjälpa företag hitta de bästa kortterminalerna och inlösenavtalen, till det absolut lägsta priset.


Vilken kortterminal är mest prisvärd?


Betalvalet har jämfört Sveriges största terminalleverantörer och sammanfattat vårt resultat i tabellen nedan. Via tabellen kan du identifiera vilka tjänster som aktörerna erbjuder. Använd sedan tabellen för att hitta den bästa lösningen för ditt företag till lägst pris.Vad kom vi fram till?


I tabellen kan du avläsa hur mycket stationära och trådlösa terminaler kostar för vardera leverantör. 

Vi har sedan jämfört sju servicepunkter som vi anser är viktiga vid val av kortterminal. Samtliga av de jämförda leverantörerna kräver att man binder sig till att hyra terminalen under en period. 

Priset på kortterminalerna kan variera beroende på hur lång bindningstid man väljer. Swedbank Pay (Babs Paylink) är den enda leverantören som bara säljer operatörslåst kortterminaler. Detta innebär att du som kund är bunden till att använda Swedbanks kortinlösenavtal med en kortterminal från Swedbank Pay. Bambora har både inlösen-oberoende, och inlösenlåsta terminaler i Bambora ONE-paket. Resterande terminalleverantörer låter kunden välja inlösenavtal fritt. Att ha en inlösenlåst terminal innebär att det blir väldigt svårt att förhandla kortavgifterna med sin inlösare. 


Vad är ett bra pris på kortterminaler och kortinlösenavtal?


För att kunna ta betalt med kort behöver du utöver en kortterminal även ett så kallat inlösenavtal eller kortavtal. 

Många aktörer på marknaden erbjuder paket med både terminaler och inlösenavtal. Det kan ibland vara gynnsamt att teckna båda hos samma leverantör då man kan få ett paketpris. Aktörerna kan däremot även locka med låga priser för kortterminalen, men höga för kortinlösen (som oftast är den största kostnaden). 

Dessutom kan det förekomma långa bindningstider bakom lockpriserna. Det är därför viktigt att ta ta reda på vad man faktiskt betalar samt vilken bindningstid som gäller. 

Ofta kan det vara bäst att hyra terminal och teckna inlösenavtal separat. Priset för kortbetalningar skiljer sig åt mycket och det är därför viktigt att jämföra flera olika alternativ. Många väljer att hyra terminaler och teckna inlösenavtal direkt med sin företagsbank, men även detta resulterar ofta i ett dyrt och ofördelaktigt avtal. 

Betalvalet hjälper dig att enkelt jämföra pris på kortinlösenavtal. Vi är helt oberoende, jämför Sveriges alla inlösare och beräknar din totala besparing vid ett byte. På så sätt kan du känna dig trygg med att du alltid betalar det lägsta möjliga priset för kortbetalningar. 

Vi har också förhandlat bort bindningstider med alla våra samarbetspartners. Det tar bara 5 minuter att jämföra. Vi sänker i 8 fall av 10 våra kunders kortkostnader med upp till 40%. 

Hitta rätt betallösning för ditt företag!

Jämför nu!

Sänk dina månadskostnader för kortbetalningar och spara tusenlappar!